Ontwerpen en aanleg

Beplanting

Voor een belangrijk deel bepaalt de beplanting de contouren van de speelplek en draagt bij aan de aantrekkelijkheid en sfeer van de plek. Grote bomen en struiken geven een speelplek structuur. Houdt er in het ontwerp rekening mee waar de bomen komen te staan en welke bomen geschikt zijn. Op zonnige dagen geven bomen schaduw, wat prettig is bij een afgebakende plek voor jonge kinderen. Denk ook eens aan hoogstam fruitbomen. Bomen zijn ideaal om in te klimmen of achter te verstoppen. Struiken (heesters) zijn geschikt voor het aankleden van activiteitenplekken en het vorm geven aan kronkelpaadjes. Struiken kunnen kleur en geur geven aan de speelplek. Sommigen zijn aantrekkelijk voor vlinders en vogels. Om de speelplek zoveel mogelijk in te passen in de omgeving, kun je eens goed kijken naar het voorkomen van inheemse soorten. Een gevarieerde beplanting stimuleert de multisensorische ervaring (zien, ruiken, voelen).

Denk bij de beplanting aan de volgende aspecten: 

  • Hoe groot en hoog mogen de bomen en struiken worden? 
  • Wat doe je met de beleving van de seizoenen? Bij de keuze van vaste planten kun je variatie brengen in kleur en bloeitijd.
  • Mogen kinderen bloemen plukken?
  • Eetbaarheid van de vruchten, het gebruik van vruchten en zaden als spelmateriaal.
  • Gras is een ideale bodembedekker voor speelveldjes, heuvels etc.  Daarnaast kun je andere bodembedekkers planten in hoekjes of onder bomen.
  • Bij de beplanting hoort ook terugkerend onderhoud, maak een inschatting van de hoeveelheid werk, de inzet van beschikbare menskracht en toegankelijkheid voor machines.

 

 

bookmark in your browserBookmark in twitterbookmark at del.icio.usBookmark in google.com
Bureau Niche