Spelen, leren en bewegen

Wat groen voor je doet

Natuur doet zonder ophef haar heilzame en preventieve werk. Een rijke natuurlijke omgeving heeft een ontspannende werking. Ga met een groep kinderen de natuur in en problemen lijken te verdwijnen in de ruimte. Weg van alle indrukken en permanente informatiestroom komen kinderen geleidelijk tot rust. Het spel ontwikkelt zich als vanzelf, er zijn nauwelijks conflicten en de verwondering en nieuwsgierigheid komen (zeker bij jonge kinderen) ook vanzelf. Kinderen die echt veel in de natuur komen en spelen, bouwen ook veel fysieke weerstand op. Ze ontwikkelen al spelend motorische vaardigheden en ze zijn leniger. Dat blijkt uit onderzoek, maar dat weten mensen die veel met kinderen werken en goed naar kinderen kijken uit zichzelf.
Als kinderen op jonge leeftijd goede ervaringen opdoen in de natuur, hebben ze op latere leeftijd een blijvend positieve houding en gedrag ten aanzien van de natuur. Zij zijn onze toekomstige generatie die wellicht de nieuwe ambassadeurs zijn voor de natuur en duurzame leefomgeving.
Patiƫnten die uitkijken op een groene omgeving hebben zelfs minder pijnstillers nodig na een operatie dan patiƫnten die op een muur uitkijken (Ulrich 1984 en onderzoek van Agnes v/d Berg). Dat is wat groen voor je doet.

 

bookmark in your browserBookmark in twitterbookmark at del.icio.usBookmark in google.com
Bureau Niche