Spelen, leren en bewegen

Buitenschool

Buitenspelen en spelen in de natuur is nog steeds favoriet bij kinderen. Ondanks het ruime aanbod van binnenspeelgoed vinden de meeste kinderen het gewoon leuk om buiten te spelen. Het fijnste is het natuurlijk als het zomaar kan. Gewoon vanuit huis met vriendjes erop uit trekken naar een Cool Nature plek waar je hutten kunt bouwen, bomen klimmen of gewoon kunt rondhangen of voetballen op een grasveldje. In de praktijk blijkt het erg af te hangen van de ligging van de plek.
Als een gebied veilig bereikbaar is te voet of met de fiets en het ligt bij de bebouwde omgeving dan maken kinderen er zeker gebruik van. Als het verder weg ligt zullen kinderen daar niet uit zichzelf naartoe gaan. Toezicht is dan van wezenlijk belang. Met opa’s, oma’s en ouders kun je regelen om bijvoorbeeld op toerbeurt op woensdag- en/of zaterdagmiddag aanwezig te zijn.  

In georganiseerd verband is de scouting een voorbeeld van een vereniging die vanzelfsprekend de speelnatuur opzoekt. Steeds meer BSO’s bijvoorbeeld zoeken in vakantietijden vertier in natuurgebieden. In verschillende gebieden van het Staatsbosbeheer loopt het project ‘natuursprong’ waarbij NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Beweging) samen met Jantje Beton Jeugd jongerenwerk stimuleert om met de kinderen spelactiviteiten op te zetten in natuurgebieden. Los daarvan zijn er allerlei sportclubs en atletiekverenigingen die als vanzelfsprekend natuurgebieden betrekken bij trainingsprogramma’s.

bookmark in your browserBookmark in twitterbookmark at del.icio.usBookmark in google.com
Bureau Niche