Archief

Slotsymposium Cool Nature 23 mei 2013

 27 februari 2013

 UItnodiging

Als gedeputeerde van de provincie Gelderland nodig ik u hierbij met enige trots uit voor het afsluitend symposium Cool Nature. Vanuit mijn portefeuille ben ik onder andere verantwoordelijk voor klimaatadaptatie en jeugdzorg, twee werkterreinen die elkaar in het project Cool Nature versterken.
 
Met steun van de provincie zijn op 12 locaties in Gelderland Cool Nature speelplekken gerealiseerd: avontuurlijke, toegankelijke en natuurlijke speel- en leerterreinen. Prachtige grote ontmoetingsplekken (minimaal 2 hectare) voor jong en oud. Deze natuurlijke speelplekken dragen bij aan een prettige en klimaatbestendige woonomgeving (koelte, waterberging).
 
De provincie wil het project feestelijk afsluiten en ervaringen en inspiratie delen. De bijeenkomst is speciaal bedoeld voor degenen die de afgelopen jaren betrokken waren bij het project. Maar ook voor andere gemeenten en maatschappelijke organisaties die inspiratie willen opdoen om zelf aan de slag te gaan.
 
U kunt zich aanmelden voor het symposium en inschrijven voor de workshops door te klikken op de volgende link: www.gelderland.nl/coolnature
 

Annemieke Traag
gedeputeerde Gelderland


 
 
 
 
Programma

Symposium Cool Nature
23 mei 2013 8.45 – 13.00
 
8.45  Ontvangst met koffie/thee in Cool Nature stijl

9.15  Opening door Riet Dumont, dagvoorzitter

9.20  Welkomstwoord door gedeputeerde Annemieke Traag
Waarom is de provincie blij met deze resultaten en waarom vinden wij het belangrijk dat gemeenten samen met bewoners en andere partners hier zelf mee doorgaan?
 
9.30  Presentatie resultaten Cool Nature in beeld
 
9.45  Inleiding Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek
Wanneer krijgt een park, een groene uitdagende speelruimte, pedagogische betekenis?
 
10.15  Gelegenheid voor gesprek met Annemieke Traag en Micha de Winter
 
10.25  Indeling en organisatie van workshops op basis van vier thema’s
10.30  Pauze
 
10.40  Start workshops

Korte presentaties en interactie met de deelnemers.
 
 
 
 
 
Workshop 1
Proces met de buurt: ‘Ons park, ons natuurspeelterrein’

Opstarten is één, maar het beheer verankeren in de buurt is twee.

Erna van de Wiel, senior beleidsmedewerker jeugd van Staatsbosbeheer over de inzet van Staatsbosbeheer in samenwerking met gemeenten en vrijwilligers van lokale organisaties. Het accent ligt op het beheer en actief gebruik van speelbossen en vrijspelen-locaties.

Frans Steffens, wijkconsulent woningbouwvereniging Oosterpoort vertelt over het ontstaan van het Groesbeekse avonturenbos en het belang voor de leefbaarheid in de (nieuwe) wijk.
 
 
 
 
 
 
Workshop 2
Cool Nature als motor voor natuuronderwijs

Jacqueline Kiwitz, Regionaal NME centrum Doetinchem en William van de Akker, Dijkmagazijn Beuningen geven een inkijk in de mogelijkheden van Cool Nature terreinen voor het onderwijs, BSO en jeugd- en jongerenwerk in de buurt.
Ontdekkend leren, buitenspelen en planmatig natuuronderwijs is een ideale combinatie en kan ‘binnenprogramma’s vervangen.
 
 
 
 
 
Workshop 3
Klimaataanpassing met meerwaarde voor de buurt
 
Twee gemeenten geven inkijk in proces en resultaat.

Masja van Ingen: gemeente West Maas en Waal combineert waterretentie met een ruim recreatiepark en daarin de Cool Nature speelplek als slagroom op de taart.
 
Gemeente Oost Gelre geeft de buurt een grote rol bij de herinrichting van de beek door Lichtenvoorde en de inrichting van de Cool Nature speelplek als overgang naar het buitengebied. Rutger Addink van buurtvereniging de Wentholtjes vertelt hoe het terrein nu functioneert. 
 
 
 
 
 
Workshop 4
De open ruimte is van ons allemaal
 
Samenvoegen van functies in de openbare ruimte biedt perspectief. De overheid doet wat mogelijk is; dorp en buurt nemen het over waar de overheid stopt.
 
Chantal Elferink van de gemeente Bronckhorst laat zien wat in samenwerking met Dorpsbelang Hengelo tot stand is gekomen. Ouderen, hangjongeren, kinderen en natuur profiteren!
 
Flip Hatzman, gemeente Ubbergen, vertelt hoe met participatie beleid is verankerd tot het creëren van groene leefruimte bij de dorpen.
 
 
 
 
 
12.00 Samenkomst
Korte interviews met enkele workshopdeelnemers door dagvoorzitter
 
12.30 Toekomst Cool Nature?
Dialoog over kansen en mogelijkheden met Bureau Niche
 
12.45 Slotwoord door Britta Verboom, coördinator programma Klimaatadaptatie
 
12.50 Afsluiting en lunch
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Reacties

woensdag, 27-02-13 16:46

jan

wat een leuk project

bookmark in your browserBookmark in twitterbookmark at del.icio.usBookmark in google.com
Bureau Niche